Taknemmelighed er en vaskeægte klassiker indenfor heling og personlig udvikling – og med god grund!
Neurovidenskaben har nemlig fundet bevis for, at taknemmelighed faktisk virker som en slags medicin, man kan tage mod bl.a. depression, sorg og afhængighed.

Herunder kan du læse lidt om, hvordan taknemmelighedspraksis kan hjælpe dig. Du får en smule teori og baggrund – og tips til at komme igang.
Længere nede finder du 4 guidede meditationer med fokus på taknemmelighed. Og 6 konkrete øvelser, så du kan komme igang med det samme.
Det er måske lidt meget på en gang. Hvis det overvælder dig, så bare vælg et eller andet tilfældigt på siden og gå igang. Det hele er lige godt.

Denne ressource er ikke gratis
Jeg hedder Mads. Det er mig, der har lavet alt det her indhold, og det har jeg brugt rigtigt lang tid på, så jeg håber, du har lyst til at betale for det. Til gengæld kan du selv bestemme prisen. Der er nogle forslag herunder.
Jeg gider ikke bygge betalingsmure. Jeg vil meget hellere bruge min tid på at lave endnu flere ressourcer til dig og tilbyde massage og terapi i klinikken. Betal, hvis du vil. Det vigtigste er, at du har det godt. ❤️
DONATION
25,- kr
Med en donation på fx 25 kroner viser du mig, at du ikke har så mange penge, men at du gerne vil sige tak for det arbejde, jeg har lagt i produktet.
FAIR PRIS
100,- kr
Dette beløb er en passende pris for dette produkt. Det passer med den tid, jeg har lagt i arbejdet og med hvad lignende produkter koster andre steder.
STØTTE-PRIS
250,- kr
Med et lidt større beløb på fx 250 kroner, gør du det muligt for mig fortsat at tilbyde online ressourcer til folk, der ikke har så mange penge.
Først et lille eventyr …
Den gamle kone med kaffebønnerne
Der var engang en gammel, klog kone. Hver morgen puttede hun en håndfuld kaffebønner ned i sin højre bukselomme, og i løbet af dagen flyttede hun en bønne fra den højre til den venstre bukselomme, hver gang hun oplevede noget dejligt.
Nogle gange kom hun til at tage en kaffebønne op til næsen, mens hun flyttede den fra den ene lomme til den anden, og den duftede så dejligt, at hun straks måtte flytte endnu en bønne.
Om aftenen tog hun alle bønnerne op af den venstre lomme, en ad gangen, mens hun forsøgte at huske, hvad der havde gjort hende så glad i løbet af dagen. Hun kunne selvfølgelig aldrig huske alle tingene, men det gjorde ikke noget, for hun vidste, at hun havde lagt mærke til dem, mens de var der.
Hun blev meget, meget gammel, for hun var meget glad for sit liv.

Taknemmelighed er medicin!
Flere tusind års erfaring viser, at taknemmelighed virker mod depression, angst, stress, misundelse, søvnløshed, sorg, savn og afhængighed.
Moderne forskning bekræfter dette.
Når vi udtrykker taknemmelighed, udskiller kroppen serotonin og dopamin, og det mindsker misundelse og vrede, men det styrker samtidig dit fysiske og psykiske helbred og forbedrer dine relationer.
Måske er det derfor, at taknemmelighed er en del af bønnen i stort set alle religioner, og de Anonyme Alkoholikere (AA) bruger det som en modgift, der holder drikketrangen væk.
Taknemmelighed skal imidlertid ses som en form for depotmedicin. Virkningen indtræffer først efter længere tids brug, og for at opnå effekt er det bedst, at du er vedholdende. Man kan sige, at din hjerne skal omprogrammeres.
Du skulle gerne begynde at se en effekt efter cirka 30 dage.
BRUG FOR MERE HJÆLP?
Taknemmelighed omskriver dit nervesystem
At træne taknemmelighed handler om at ændre dit fokus, så du begynder at lede efter de ting i dit liv, som du er glad for: Det, der lykkes for dig. Det, du kan lide ved verden, ved andre mennesker og ved dig selv.
Når du øver dig i at se efter de positive ting i livet, ændrer du helt konkret din indre opsætning: Dit nervesystem, dine vaner, din hormonbalance, dine tankemønstre og dine fortolkninger af objektive begivenheder i verden.
Denne magiske forandring sker gennem bevidst træning og øvelse. Det er ligesom at lære et nyt sprog. I begyndelsen er det svært og måske lidt kedeligt, og du glemmer at øve dig, men hvis du holder fast, bliver du god, og pludselig sidder det bare, og du taler det nye sprog flydende uden, at du tænker over det.
Når du har trænet taknemmelighed bevidst og kontinuerligt i længere tid, kan du stoppe med at træne så formelt, og du vil opdage, at du er begyndt at se anderledes på livet.
Tæl de lyse timer
At være taknemmelig for de gode ting i livet handler ikke om at fornægte det, der er svært, for livet er hårdt nogle gange. Det skal vi ikke lyve om. Der er ting, man ikke bare kan ignorere ved at “se på de lyse sider”. Man bliver nødt til at arbejde med det. Gøre noget. Ændre ting. Nogle gange har man endda brug for hjælp.
Taknemmelighedspraksis træner din evne til at lægge mærke til de positive ting. Det har både den effekt, at de gode ting vokser, fordi du fodrer dem med din opmærksomhed, men samtidig bliver du også mere bevidst om de ressourcer, der allerede er til stede i dit liv. Og dem får du brug for, når du skal arbejde med de dele af dit liv, der er svære, og som ikke bare går væk af sig selv.
4 GUIDEDE MEDITATIONER
Med de 4 guidede meditationer, som jeg har lavet med fokus på taknemmelighed, kan du bare læne dig tilbage og lytte, mens din hjerne helt automatisk bliver omprogrammeret til at føle mere glæde, tryghed og nydelse.
Hvis det er nyt for dig at bruge guidede meditationer, har jeg skrevet en introduktion med tips til at komme igang her.

3 GODE OPLEVELSER FRA I DAG
I denne meditation genbesøger vi tre gode oplevelser fra dagen, der er gået. Den er perfekt at høre, lige inden du skal sove, men du kan høre den når som helst.
LYT HER:
VERSION UDEN MUSIK:
3 TING + 3 MINDER + 3 PERSONER
I denne meditation værdsætter vi 3 genstande fra dit liv, 3 gode minder og 3 personer, som du holder af. Rigtigt god at lave på en dag, hvor du føler dig lidt trist eller fortabt.
LYT HER:
VERSION UDEN MUSIK:


TAKNEMMELIGHEDS-ROTATION # 1
I denne meditation guider jeg dig rundt i dit liv, så du kan møde alle mulige elementer, som du er taknemmelig for. Fra de mest oplagt til nogle, der måske overrasker dig.
LYT HER:
VERSION UDEN MUSIK:
TAKNEMMELIGHEDS-ROTATION # 2
Denne meditation følger samme princip som den forrige. Nogle gange er der bare så meget at være taknemmelig for, at det hele ikke kan presses ind i en enkelt session.
LYT HER:
VERSION UDEN MUSIK:

6 PRAKTISKE ØVELSER
Med disse 6 øvelser kan du komme igang med det samme. Jeg anbefaler, at du vælger én af øvelserne og laver den konsekvent 2-7 gange om ugen i en måned.
Taknemmelighedspraksis handler om at omprogrammere din hjerne, og derfor kræver det, at du er vedholdende og gør det samme i en længere periode. Efter en måned kan du skifte til en af de andre øvelser, hvis du vil.

Taknemmelighedslisten
Den klassiske. God at lave hver aften, som det sidste, inden du skal sove.
Lav en liste (på et stykke papir eller i en notesbog) med 10 ting, du er taknemmelig for. Intet er for stort eller for småt. Det behøver ikke være noget fra idag, og det gør ikke noget, hvis du skriver det samme flere dage.
Du skal ikke bruge lang tid på det. Cirka 5 minutter.

3 gode oplevelser
Tænk på tre gode oplevelser, du har haft i dag. Brug tid på at dvæle ved hver situation. Kom i tanker om så mange detaljer som muligt.
Hvem var tilstede? Hvor var du? Hvad for noget tøj havde du på?
Kan laves på alle tider af døgnet, men god at lave, når du er kommet i seng og ligger og tænker på dagen, der er gået.

Find 5 rigtige
Hvorfor finde 5 fejl, når man kan finde 5 ting, der er helt rigtige?
Se dig omkring lige nu og her.
Find 5 ting, som du er taknemlig for.
Bonus: Sig “tak” til hver af de 5 ting (med lyd på stemmen).
For eksempel: “Tak, fordi du skinner i dag, sol” eller “tak, fordi du varmer mig, dyne” eller “tak, fordi du kom på besøg, ven.”

Det daglige foto
Tag ét fotografi med din telefon hver dag af noget, du er taknemmelig for. Kun ét billede om dagen. Lav det flot.
Lav en mappe på din telefon, som du kalder “taknemmelighed” og gem alle billederne der.
Hvis du er trist en dag, kan du se på billederne.
Det er meget vigtigt, at du ikke deler disse billeder online. Og under ingen omstændigheder på sociale medier.
Du må kun vise dem til andre, hvis du er i samme rum som dem.

En hilsen til en ven
Skriv en hilsen til en, du holder af. På din telefon, i en mail eller på et stykke papir.
Beskriv, hvad du godt kan lide ved personen. Hvilke karaktertræk sætter du pris på? Hvad er personen god til? Hvordan gør personen dig glad, tryg eller stærk? Hvad ser du op til ved personen?
Du må ikke sende din hilsen, men næste gang I ses, kan du have den i tankerne.
Skriv en ny hilsen hver dag. Til en ny person. Eller flere til den samme.

Tak din krop
Tænk på noget ved din krop, som du er taknemmelig for lige nu. Læg en hånd på det sted på kroppen og sig “tak”.
Tak fx dine lunger for at forsyne hele din krop med frisk ilt. Tak dine øjne for, at du kan se dem, du holder af. Tak dine ører for, at du kan nyde musik. Tak dine ben og fødder for at tage dig ud på eventyr.
Prøv at være ren i din taknemmelighed. Selvkritik og ønsker om, at noget var anderledes, kan du gemme til et andet tidspunkt.
Din krop er med dig hver dag, og derfor kan du lave denne øvelse når som helst. Prøv at gøre det lige nu og her.
INTERVIEW MED EN VEN
Du kan også lave denne lille øvelse med en ven, dit barn, din mormor eller en pædagog. Tag et spørgsmål fra listen og lav interviews med hinanden. I kan svare så langt eller kort, I ønsker. Skift rolle, så I skiftes til at svare og spørge, og læg mærke til, at det måske er meget forskelligt, hvad I er taknemmelige for.
Du kan også lave øvelsen på skrift med dig selv. For eksempel i din dagbog.

1. Hvad har du lært for nylig, som har givet dig noget positivt?
2. Hvilke muligheder har du foran dig lige for tiden?
3. Hvilke kropslige evner har du lige nu, som du måske tager for givet?
4. Hvad har du set i dag eller i løbet af den sidste måned, som var smukt?
5. Hvem i din hverdag glæder du dig altid over at se og hvorfor?
6. Hvad er du bedre til i dag end for et år siden?
7. Hvilken genstand bruger du hver dag, som du er glad for at eje?
8. Hvad har nogen gjort for dig for nylig, som du kan være taknemmelig for?
DISCLAIMER: At arbejde med taknemmelighed kan være et godt supplement til terapi, men det kan ikke erstatte terapi, hvis du har brug for det. Kæmper du med angst, stress, depression, smerter eller andet, skal du kontakte din læge.